Projekt i fokus
Vimmerby avloppsreningsverk
Vimmerby, en liten pärla mitt i Småland med stor karaktär och betydelse. Det är en stad
som präglas av småföretag och industrier. Faktum är att de välkända industrierna Arla och Åbro är placerade i Vimmerby. Några av Sveriges mest kända karaktärer också har sitt hem i Vimmerby, närmare bestämt på barnens favoritplats: Astrid Lindgrens Värld.
Vimmerby avloppsreningsverk var tidigare dimensionerat till 92.000 PE och har nu byggts ut till ca 150.000 PE, för att klara av de belastningsökningar som industrierna medför. Reningsverket har därför byggts ut med en industriell del och en kommunal del.
När industrivattnet har gått igenom ett förbehandlingsskede i den industriella delen så pumpas vattnet vidare till den kommunala delen. Denna lösning togs fram för att säkerställa renhetsgraden på det industriella vattnet innan det når det kommunala. I förbehandlingen används en syrefri teknik, där nedbrytningen av föroreningarna sker under bildning av biogas. I den kommunala delen sker grovavskiljning, förfällning, biologisk nedbrytning, kemisk efterfällning och slutfiltrering.
Mariastugan
Sveriges första LFM30-pilotprojekt för klimatneutralt byggande
I Höllviken i sydvästra Skåne har bygg- och arkitektbolaget Siegel skapat något alldeles unikt. Mariastugan är ett bostadshus som imponerar på många sätt. Projektet består av 40 hyreslägenheter fördelade på ett-, två-, tre- och fyrarumslägenheter i två separata byggnadskroppar.
Husen i Höllviken har uppnått utmärkta energiprestanda som är jämförbara med Miljöbyggnad Guld-standard. De har integrerat förnybar energi i form av solhybridpaneler, solpaneler och bergvärmepumpar. Dessutom har varje lägenhet takterrasser och balkonger för odling, samt tillgång till gemensamma faciliteter som ett växthus, pool, gästlägenheter, verkstad, bastu och träningsrum. Målet har varit att erbjuda lägenhetsinnehavarna den frihet och komfort som normalt bara återfi nns i enskilda villor.
Malmberg var tidigt involverad i projektet och utförde energiborrning av sex brunnar till 260 meter för uttaget av energi. Därefter genomförde vi även installationen av bergvärmecentralen och förberedde inkopplingen från solpanelerna till vårt system.
Mariastugan i Höllviken är klimatneutral enligt LFM30:s metod för klimatberäkning 2021.
Vi finns kvar i den lilla byn Yngsjö - där allt en gång började år 1866.